苧麻 Ramie
苧麻 Ramie
収穫して、葉を落とし、茎の長さを揃え、数時間から一晩、清水に浸漬する。Harvest the stems, drop the leaves, align the lengths, and soak the stems in fresh water for hours to overnight.
カラムシ剥ぎ:茎の表皮を剥がし、清水に浸漬する。Pare the cuticle on the stem and soak the cuticle in fresh water
苧引き:内皮繊維を剥ぐ。Obiki : Strip off the endothelial fibers
苧引き用具 Ramie stripping tool
苧麻繊維、屋内で乾燥する Ramie fiber, dry indoors
青苧(苧麻)、影苧(かげそ)・越後縮 AOSO(ramie fibre), KAGESO for OJIYA-CHIJIMI
上から、蕁麻(イラクサ)、零余子蕁麻(ムカゴイラクサ)、赤麻(アカソ)、苧麻(カラムシ)、大麻(タイマ)From the top, nettles, Laportea bulbifera, Boehmeria tricuspis, ramie, cannabis
撮影、説明 ©︎ 関 出(SEKI, Izuru)