苧麻(カラムシ・ramie)、昭和村

苧麻 Ramie

 

苧麻 Ramie

 

収穫して、葉を落とし、茎の長さを揃え、数時間から一晩、清水に浸漬する。Harvest the stems, drop the leaves, align the lengths, and soak the stems in fresh water for hours to overnight.

 

カラムシ剥ぎ:茎の表皮を剥がし、清水に浸漬する。Pare the cuticle on the stem and soak the cuticle in fresh water

 

 

苧引き:内皮繊維を剥ぐ。Obiki : Strip off the endothelial fibers

 

苧引き用具 Ramie stripping tool

 

苧麻繊維、屋内で乾燥する  Ramie fiber, dry indoors

 

青苧(苧麻)、影苧(かげそ)・越後縮 AOSO(ramie fibre), KAGESO for OJIYA-CHIJIMI

 

上から、蕁麻(イラクサ)、零余子蕁麻(ムカゴイラクサ)、赤麻(アカソ)、苧麻(カラムシ)、大麻(タイマ)From the top, nettles, Laportea bulbifera, Boehmeria tricuspis, ramie, cannabis

 

撮影、説明 ©︎ 関 出(SEKI, Izuru)